Veelgestelde vragen

Persoonlijke situatie en gegevens

Ik ben gescheiden. Mijn ex-partner heeft recht op een vereveningspensioen. Is dit meegenomen in de pensioenplanner?
Als jij en je ex-partner hebben afgesproken om het pensioen te verdelen en Progress/Forward heeft deze afspraak aan jullie bevestigd, dan vind je de hoogte van dit vereveningspensioen voor je ex-partner terug bij de ‘Pensioendetails’. Bij de berekeningen houdt de planner hiermee dan rekening.

Ik heb bij mijn vorige werkgever ook pensioen opgebouwd. Is dit meegenomen?
Dit is alleen het geval als er een waardeoverdracht naar Progress/Forward heeft plaatsgevonden en je hiervan een bevestiging hebt ontvangen. Is dat niet het geval? Dan is dit niet in de berekening meegenomen en staat jouw pensioen nog bij je vorige werkgever. Je kunt dit pensioen wel meenemen in de berekeningen van onze pensioenplanner. Dat doe je door de pensioenen die elders voor jou verzekerd zijn via onze pensioenplanner te downloaden van mijnpensioenoverzicht.nl.

Van bruto naar netto

Houden jullie rekening met de loonheffingskorting?
Ja. De loonheffingskorting zorgt ervoor dat je minder belasting betaalt. Deze korting is inkomensafhankelijk; vanaf een inkomen van ca. € 67.000 is de korting nihil. Als je vervroegd met pensioen gaat, houden wij standaard rekening met de loonheffingskorting in de veronderstelling dat het Progress/Forward-pensioen dan je hoofdinkomen vormt. Ook vanaf de ingang van de AOW passen we de loonheffingskorting toe. We stellen dan eerst jouw totale bruto pensioen vast (Progress/Forward + AOW). Van daaruit bepalen we je totale netto pensioen door rekening te houden met de loonheffingskorting en eventueel de ouderenkorting.

Kan ik een naheffing van de belastingdienst krijgen?
Ja. Vanaf de ingang van jouw AOW ontvang je van tenminste twee instanties een inkomen. Dan wordt er mogelijk te weinig loonheffing bij je ingehouden. Dat komt omdat de ene instantie geen rekening houdt met de pensioenuitkering van de andere instantie. Iedere instantie begint daarom in te houden volgens het laagste tarief. Bij de aangifte van de inkomstenbelasting stelt de belastingdienst op basis van je totale inkomen de wettelijk verschuldigde inhoudingen vast. Komt die hoger uit dan wat de verschillende instanties al hebben ingehouden, dan moet je het verschil alsnog aan de belastingdienst betalen. Dit heet een naheffing. Wanneer je een naheffing verwacht en je dit wilt vermijden, kun je Progress/Forward verzoeken om maandelijks een extra bedrag aan loonheffing in te houden op jouw pensioen.